Midzomernachtzon in Scandinavië

Voor veel reizigers een droombestemming; zeker met de camper. Ook bij ons stond Scandinavië hoog op het verlanglijstje. In de zomer van 2019 hebben we een camperreis van 4 weken gemaakt door Noorwegen, Zweden en Finland. We maakten een prachtige route van 8.000 km door indrukwekkende landschappen en verschillende weersomstandigheden. Zon, regen, wind en sneeuw; we hebben het allemaal meegemaakt.

Omdat we een aantal jaren eerder al het zuidelijke deel van Scandinavië hadden bezocht, kozen we deze keer voor een overtocht met de ferry van Hirtshals naar Bergen. Met een overnachting aan boord en tegen een acceptabele prijs win je op deze manier veel tijd als je de noordelijke route wilt rijden. We reden onder andere via de bekende Atlantic Road richting de Lofoten en Vesteralen. Het plan was om hier walvissen te spotten, maar helaas stond er een harde wind waardoor het onverantwoord was om met een klein bootje de zee op te gaan. Dit gaan we zeker tijdens een volgende reis nog eens inhalen!

Daarna verder naar Zweeds Lapland, met een klein uitstapje naar het Finse Rovaniemi waar we de officiële woonplaats van de Kerstman bezochten. Tikje toeristisch natuurlijk, maar wij hebben toch maar mooi de échte Kerstman ontmoet! Op weg terug naar het zuiden maakte de Wildernisroute in Zweden indruk. Een overnachting op de hoogvlakte bij prachtig weer was een cadeautje.

We maakten deze reis in de zomer, rondom de langste dag. Dat betekent dat het bijna 24 uur per dag licht is. Een bijzondere ervaring, om 01.00 uur ’s nachts met je zonnebril op buiten zitten. De overtocht van Hirtshals naar Bergen is ons uitstekend bevallen. Dat is zeker een aanrader als je beperkt tijd hebt en toch richting Lapland wilt rijden. En ja, het ‘allemansrecht’. In Scandinavië mag je in principe overal overnachten met de camper. Daarbij merk je wel dat dit met name in het toeristische zuiden steeds lastiger wordt. Meer en meer verbodsborden voor campers. Noordelijker kun je echt bijna overal staan waar je wilt. Veel briljanter dan hier worden de overnachtingsplekken niet…