Hoe neem ik fietsen mee met een buscamper?

Onderweg met de camper zijn fietsen (of steps) ideaal om de omgeving te verkennen of een boodschap te doen. Er zijn verschillende oplossingen voor het meenemen van fietsen met een buscamper. Wat het beste bij je past is afhankelijk van bijvoorbeeld het gewicht van je fiets. Ook praktisch gebruik speelt mee; hoe hoog kun/wil je tillen en moeten de achterdeuren open kunnen als de fietsen op de drager staan?

We zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Fietsendrager op de achterdeur

Veel buscampers zijn voorzien van een fietsendrager op de achterdeur. Dit is een prima optie voor 2 lichtgewicht fietsen. De maximale draagkracht van deze fietsendragers is meestal 30-35kg. Daarom is deze oplossing niet geschikt voor e-bikes, omdat die vaak zwaarder zijn. Je kunt hierop bijvoorbeeld ook heel handig (e)steps meenemen als alternatief voor fietsen.

E-bikedrager

Voor het meenemen van e-bikes zijn uitstekende oplossingen beschikbaar. Een speciale e-bikedrager wordt gemonteerd aan het chassis op de plek van de trekhaak. Met een maximale draagkracht van 80kg kun je gemakkelijk 2 e-bikes vervoeren. Als je kiest voor deze oplossing hoef je de fietsen minder hoog te tillen. Bovendien is de gehele constructie draaibaar, waardoor je de achterdeuren kunt openen terwijl de fietsen gewoon blijven staan. Deze drager is uit te breiden voor het meenemen van een 3e fiets.

Fietsendrager op de trekhaak

Heb je zelf een fietsendrager die je gebruikt op de auto en heeft je buscamper een trekhaak? Dan kun je natuurlijk je eigen fietsendrager gebruiken. Realiseer je wel dat de fietsen dan altijd van de drager af moeten, voordat je de achterdeuren kunt openen. Er bestaan kantelbare fietsendragers die het mogelijk maken om de kofferruimte van de auto te openen, maar deze kantelen vaak niet ver genoeg voor de achterdeuren van een buscamper. Je kunt er ook nog voor kiezen om een swingarm op de trekhaak te monteren, zodat de fietsendrager toch kan draaien.

Fietsen in de garage

Steeds meer camperaars kiezen voor (elektrische) vouwfietsen. Die passen meestal in een standaard garage van een buscamper. Wil je grotere fietsen meenemen in de garage tijdens het rijden? Kies dan een buscamper met een opklapbaar bed of een hefbed.

We adviseren je graag over de oplossing die het beste bij je past. Als je bij ons een buscamper koopt, kunnen we de montage van accessoires voor je verzorgen.