Slapen op het strand in Noord Jutland

Denemarken; het land van hippe regenkleding, Netflix-series, de brug naar Zweden en de boot naar Noorwegen. Voor ons tot nu toe een beetje een doorreisland. Maar ook het land waar je met de camper op het strand mag overnachten! Dit stond hoog op onze bucket list, dus tijd om dat in de praktijk te gaan ontdekken.

Een trip van 10 dagen is natuurlijk te kort om het hele land te zien. Vanwege het autostrand van Blokhus kozen wij voor Noord Jutland. En dat heeft ons verrast! Rust, ruimte, vriendelijke mensen en een lange kustlijn waar je met de camper nog echt dichtbij zee, strand en duinen kunt komen. Tijdens de eerste zonnige dagen genoten we van slapen op het strand in Blokhus. Wat een meesterlijke plek is dit! In slaap vallen met het geluid van de golven en ’s ochtends vanuit je bed de zee zien. Daarna werd het weer wat minder (ook dat is Denemarken) en bezochten we Skagen, ‘the northern tip of Denmark’. Dit stadje en naastgelegen natuurgebied is zeker een bezoekje waard. Via een aantal leuke haventjes aan de oostkust reden we weer in zuidelijke richting. Lees hieronder het volledige reisverslag inclusief Park4Night overnachtingsplekken.

Wij hadden absoluut een klik met Denemarken en Noord Jutland in het bijzonder. Een bestemming om zeker nog eens te kiezen voor een campertrip! Heb je zelf tips voor camperen in Denemarken? Geef ze door en we voegen ze toe aan deze pagina.

Dag 1: Elbfähre

Op weg naar Denemarken! Dat kan via de snelweg en drukte rondom Hamburg, maar ook via de Elbfähre tussen Wischhafen en Glückstadt. Vannacht geslapen op de camperplaats bij de pont (P4N #17412).

Dag 2 t/m 6: Blokhus

Het stond al een tijdje op ons verlanglijstje; met de camper slapen op het strand in Denemarken. Wat een meesterlijke plek is dit! In slaap vallen met het geluid van de golven en ’s ochtends vanuit je bed de zee zien. Op meerdere plekken in Denemarken mag je overdag nog met de camper op het strand staan, zoals op het bekende eiland Rømø in het zuiden van het land. Overnachten is vaak niet meer toegestaan. Hier in Blokhus mag dat nog wel (P4N #79366). Bij de strandopgang staat een ‘camping verboden’ bord, maar volgens de Nederlander die wij spraken die hier al 3 jaar woont, geldt dat alleen voor caravans en tenten. Op het hele stuk tussen Rødhus en Løkken mag je met je camper het strand op. Dat rijden over het strand klinkt natuurlijk als één groot Dakar Rally avontuur, maar een beetje opletten is wel nodig. Zolang je op het pad blijft is er niet zoveel aan de hand, maar experimenten pakken niet altijd goed uit. Tijdens ons verblijf reed een grote camper zich vast in het mulle zand. Gelukkig zijn de Denen met hun 4×4’s altijd in de buurt om je los te trekken. Blokhus is een leuk badplaats(je) met winkels en horeca. Alles wat je nodig hebt bij de hand, dus prima om een paar dagen te verblijven. Op het strand zijn openbare toiletten en in de zomer ook douches. In het Blokhus Feriecenter kun je voor ongeveer 6 euro p.p. genieten van uitstekende wellness faciliteiten met bubbelbad, sauna en warme douche! Extra lekker voor camperaars die al een paar dagen vrij hebben gestaan ;-). We hebben genoten van zon, zee en strand. En van de ontspannen sfeer, vriendelijke mensen en het eindeloze uitzicht. Dit was onze eerste, maar vast niet onze laatste keer in Blokhus.

Dag 7: Rubjerg Knude Fyr

Na een aantal heerlijke dagen op het strand van Blokhus maken we vandaag een mooie route door het noorden van Jutland. Eerste stop is de vuurtoren Rubjerg Knude Fyr. Bekend geworden door de verplaatsing in 2019. De camper parkeren kan op korte afstand langs de weg (P4N #92309). Het laatste stukje naar de vuurtoren wandel je door de duinen.

Dag 7: Skagen

We rijden verder naar het puntje van Skagen, helemaal in het noordoosten. Onderweg kun je goed merken dat Denemarken nog geen 6 miljoen inwoners heeft. Er heerst rust en ruimte. We overnachten op een camperplaats tussen het bunkermuseum en de vuurtoren (P4N #16116). Je staat hier middenin het duin- en strand landschap Grenen. Vanaf het strand zie je de grote vrachtschepen die het Kattegat binnen varen. De plek waar de Noordzee en de Oostzee elkaar ontmoeten. Rondom de camperplaats zijn er verschillende wandelroutes door het natuurgebied. Op fietsafstand ligt het centrum van Skagen met winkels en horeca. We kunnen de brunch bij Jakobs van harte aanraden!

Dag 8: Sæby

Aan dit deel van de Deense kust kun je op veel plekken (betaald) overnachten op speciale camperplaatsen in de haven. De locatie waar wij zijn is recent vernieuwd (P4N #81285). Ruime plaatsen, net sanitair en een paar restaurantjes en winkels. Op deze zonnige zondagochtend gezellig druk met wandelaars en vissers.

Dag 9: Asaa

Je hoeft niet altijd ver te rijden naar het volgende mooie plekje. Nadat we vanmiddag een klein stukje hadden gereden, kwamen we op de bonnefooi aan in dit haventje bij Asaa (P4N #148241). Veel lokale vakantie/vissershuisjes in de typisch Deens rode kleur. We staan ook hier weer met prachtig uitzicht over de Baltische Zee of Oostzee. Het enige restaurantje in de haven is zeker een bezoekje waard.