Tips voor je camperreis door Marokko

Wij zeggen: doen! Marokko is een heel campervriendelijk land. Indrukwekkende en afwisselende landschappen, super vriendelijke mensen, een prima wegennet en overal voldoende faciliteiten. In basis hoef je niet veel voor te bereiden en is het aanpassen van je camper niet nodig. Gewoon inpakken, gaan en je laten verrassen door al het moois dat Marokko voor je in petto heeft! O ja, en even onderstaande Ut & Thus tips lezen ;-).

Benieuwd naar onze route door Marokko? Lees hier meer.

 • Ferry overtocht: De overtocht met de ferry van Algeciras naar Tanger Med hebben wij gedaan met FRS. Er zijn meerdere rederijen die de overtocht aanbieden, met verschillende verbindingen. Wij gingen heen op 1 december en terug op 27 december 2022. In beide gevallen was het niet druk en konden we aansluiten bij de eerstvolgende boot (8 keer per dag). We kochten een open retourticket bij het loket en betaalden hiervoor 500 euro. Het kopen van een ticket kan ook online. De terugweg hadden we dus al wel betaald, maar nog niet op datum vastgelegd. Op de heenweg neem je de paspoorten mee aan boord, want hier vul je het douaneformulier in bij het betreffende loket. De beambte controleert dit en zet vervolgens een stempel en nummer in je paspoort. Dit zul je tijdens je reis regelmatig nodig hebben, bijvoorbeeld bij het inchecken op een camping.
 • Douanecontrole: Houd rekening met strenge douanecontrole. Een drone mag in ieder geval niet mee. Verder heb je niks om je zorgen over te maken, maar 5 keer je paspoort laten zien is de gewoonste zaak van de wereld. Zowel de heen- als de terugweg gaat je camper door een scanner en op de terugweg kregen wij bezoek van een drugshond in de camper. Gewoon een beetje tijd nemen en geduld hebben, dan komt het allemaal goed. Wij lazen verhalen van camperaars die op de heen en/of de terugweg de hele camper leeg moesten halen. Dat hebben wij niet meegemaakt.
 • Telefonie en internet: Koop meteen op het haventerrein na de douanecontrole een Marokkaanse simkaart + internet tegoed. De jongens ter plekke regelen dat makkelijk voor je. Doe dit niet bij de straatverkopers meteen buiten het haventerrein. Let op: tenzij je dual sim hebt gaat je NL simkaart uit je telefoon en je Marokkaanse simkaart erin. Je bent dan dus op je NL nummer niet bereikbaar tijdens je verblijf in Marokko, tenzij dual sim hebt of een 2e telefoon waarop je het NL nummer houdt. Dit is in gebruik trouwens wel redelijk duur. Je Nederlandse nummer kun je wel blijven gebruiken in Whatsapp. Tijdens je reis kun je overal het internet tegoed opladen. Zelfs in het kleinste dorp doen ze dit graag voor je. Soms via een code die je koopt en soms hebben ze zelf een telefoon waarop ze je Marokkaanse nummer intoetsen en zo het tegoed oplagen. Zorg in alle gevallen dat je bij het opladen *3 gebruikt als je het tegoed voor internet wilt gebruiken. Door geheel Marokko heb je uitstekend 4G ontvangst.
 • Contant geld: Zorg voor voldoende contant geld. Dit kunnen euro’s zijn die je lokaal wisselt. Dat kan meteen al op het haventerrein, bij dezelfde jongens die je helpen met de simkaart. Wissel sowieso alleen bij officiële banken en niet bij commerciële wisselkantoren. Dat scheelt je zo 10%. Alleen in de supermarkt konden wij pinnen, maar bijvoorbeeld bij tankstations niet (toch de grootste uitgave op camperreis door Marokko). Lokaal geld pinnen lukte niet altijd, dus neem voldoende cash mee vanaf het Europees continent. De vuistregel is maal of delen door 10 (10 Marokkaanse Dirham = 1 euro), waarbij je iets voordeliger uit bent omdat de euro iets voordeliger is op dit moment.
 • Honden: Neem hondenvoer mee voor alle zwerfhonden- én katten. Die laatste nemen het niet zo precies met honden- of kattenvoer. Er zijn in Marokko vooral veel zwerfhonden en die lusten graag brokjes of ander voer. Melk is daarnaast ideaal voor puppy’s of kittens. We hebben gelezen dat zwerfhonden soms camperaars uit de slaap houden ’s nachts. In 4 weken tijd is ons dat niet gebeurd. ’t Is misschien een kwestie van instelling en accepteren dat af en toe blaffen er ’s nachts bij hoort.
 • Kinderen: Veel kinderen staan langs de weg te zwaaien, uit vriendelijkheid en zijn gericht op contact maken. Neem lolly’s, pennen, schriften e.d. mee voor kinderen onderweg. Ook dingen als (voetbal) shirts en petjes zijn populair. Hoeft niet van een bekende club te zijn. Het is soms maar een paar euro, maar naar dit soort dingen wordt veel gevraagd onderweg. Natuurlijk, op sommige plekken wordt wat dringender gevraagd om geld, maar het is aan jezelf waar en wanneer je stopt en wat je aan wie uitdeelt. Vooral kinderen zijn erg blij met dergelijke spullen.
 • Supermarkten: Supermarkten zoals we die in Europa kennen zijn er ook in Marokko, alleen niet veel. Vooral rond de grote steden en toeristische gebieden kom je ze tegen (o.a. Marjane en Carrefour). Houd hier rekening met ongeveer hetzelfde prijsniveau als in Nederland. Buiten de grote steden en toeristische gebieden zie je vooral (hele) kleine kruidenierswinkeltjes, waar je dagelijks vers brood, koekjes, chips en frisdrank kunt kopen. Vlees koop je bij de slager en groente bij de groenteboer. Alles in lokale stijl tegen lokaal lage prijzen. Wij kochten de basis bij de grotere supermarkten, dagelijks bij lokale winkels en wij aten regelmatig ’s avonds mee met de lokale bevolking.
 • Faciliteiten: Route en overnachtingen zijn heel persoonlijk. Op de bonnefooi kan heel goed, maar ook voorbereid en georganiseerd is een prima optie. De doorgaande wegen zijn van goede kwaliteit en de campings op doorgaande routes zijn eveneens prima. Water tappen (geen drinkwater, koop hiervoor flessen) en aansluiten op elektriciteit kan bijvoorbeeld bijna overal. Hier hoef je niks speciaals voor te regelen. Wees je ervan bewust dat sanitaire voorzieningen soms van mindere kwaliteit zijn en dat je iets vaker aangewezen bent op je eigen faciliteiten aan boord. Wildkamperen kan op veel plekken veilig en in mooi decor. Wij kozen, tegen onze ‘principes’ in, toch vaak voor een camping of variant hierop: vaak op goede locaties, met faciliteiten en voor 15-20 euro een overnachting + thee + warm eten ’s avonds + vers brood ’s ochtends.
 • Moet ik mijn camper aanpassen: Voor een reis door Marokko hoef je geen aanpassingen te doen aan je camper. Houd er rekening mee dat gas, ook LPG, niet verkrijgbaar is. Als je koelkast op gas werkt moet je daar toch rekening mee houden. Drinkwater koop je in flessen en grijs water kun je overal vullen. (na de reis even je systeem spoelen met Hadex). Ga je los staan (zonder faciliteiten) zorg dan voor voldoende stroom aan boord voor je systemen. Zonnepanelen werken erg goed in Marokko! Wil je ook de Sahara in en dus de duinen, kan dit alleen met een daarvoor geschikte 4×4 camper.
 • Reismogelijkheden: Globaal kun je Marokko op 3 verschillende manieren bereizen:
  1. De NKC-manier: al dan niet zelfstandig of georganiseerd, doorgaande geasfalteerde wegen, toeristische locaties naar keuze, overnachten op officiële campings, goed te doen met eigen- of huurcamper 2-wiel aangedreven.
  2. De mix-manier: de hoofdlijnen uitgestippeld en daarbinnen wat meer op de bonnefooi, asfalt afgewisseld met onverhard en soms slechte kwaliteit van de weg, overnachten op semi-officiële campings of wildlocaties, geadviseerd alleen met eigen camper 2- of 4-wiel aangedreven met bijvoorbeeld grabber banden en passende rijervaring.
  3. De 4×4-manier: de paden die eigenlijk geen pad meer zijn, overnachten op wildlocaties, veelal op de bonnefooi, geadviseerd met eigen camper volledig zelfvoorzienend ingericht op 4×4 en passende rijervaring.
 • Lokale cultuur: Probeer een beetje op te gaan in de cultuur. Vergeet alles wat je weet of denkt te weten over de Nederlands Marokkaanse cultuur en stel je open voor het lokale. Dat wordt erg gewaardeerd en de mensen zijn super vriendelijk! Leer een paar woordjes Arabisch, zodat je ‘dank je wel’ in het Arabisch kunt zeggen. Accepteer dat mensen proberen iets aan je te verkopen (‘nee’ respecteren ze en blijf vriendelijk), Zeker buiten toeristische gebieden is dit vaak hun enige bron van inkomsten.
 • Politiecontroles: Door het hele land zijn erg veel politiecontroles, vooral op snelheid. De lokale bevolking rijdt dan ook erg beheerst omdat ze een bekeuring zich niet kunnen permitteren. Als de politie een Nederlands/buitenlands kenteken ziet mag je gewoon doorrijden. Knik even vriendelijk en rijd rustig door.