Waar kan ik met de camper overnachten?

Overnachten met de camper kan op verschillende soorten plekken. Je kunt kiezen voor een camping, maar ook voor officiële camperplaatsen of voor ‘vrije plaatsen’. Wanneer kies je voor welke overnachtingsplek?

  • Een camping is een veilige en vertrouwde plek om te overnachten. Als je graag zekerheid vooraf wilt, kun je een plaats reserveren. Zeker in het hoogseizoen is reserveren soms aan te raden. Een camping is een goede optie als je graag faciliteiten tot je beschikking wilt hebben. Dat kan bijvoorbeeld ook voor de afwisseling voor één of twee nachtjes als je tijdens je route even wat meer comfort wilt. Zoals uitgebreid douchen of kleding wassen.
  • Een camperplaats is een officiële plaats waar het is toegestaan om te overnachten. Je vindt dit soort plaatsen vaak in de buurt van bezienswaardigheden, zoals grote steden, natuurparken of jachthavens. Camperplaatsen bieden soms de mogelijkheid voor stroom en sanitair. Vaak kun je hier de toiletcassette legen, vuil water lozen en schoon water tappen. Overnachten en faciliteiten op een camperplaats zijn soms gratis, soms tegen betaling.
  • Een ‘vrije plaats’ kun je vooral in het buitenland opzoeken als je wat meer avontuur wilt. Dit zijn vaak plaatsen midden in de natuur, zoals bij het strand of in de bergen. Van Scandinavië is het bijvoorbeeld algemeen bekend dat je hier dankzij het ‘allemansrecht’ overal mag overnachten. Op de foto boven dit bericht zie je onze overnachtingsplek langs de Wildernisroute in Zweden (wij staan helemaal links).

Je vindt gemakkelijk een overnachtingsplek die bij je past via de Campercontact of Park4night app. Handig om beide apps te downloaden en te bekijken voordat je op pad gaat.

  • De Campercontact app is ontwikkeld door de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club). Hierin vind je een betrouwbaar aanbod van campings en camperplaatsen door heel Europa.
  • De Park4night app kun je op verschillende manieren gebruiken. Zo kun je een overnachtingsplek selecteren ‘op de boerderij/in de wijngaard’. In Frankrijk en Spanje betekent dit bijvoorbeeld dat je kunt overnachten bij een wijnboer, die vaak ook rondleidingen en proeverijen organiseert. In de Park4night app vind je ook een uitgebreid aanbod van ‘vrije plaatsen’ midden in de natuur. Let op! Uit ervaring weten we dat deze soms lastig bereikbaar zijn via onverharde wegen; niet geschikt voor onze camper. En dat overnachten hier niet altijd is toegestaan. Bij deze plekken is het beste advies om je gezond verstand te gebruiken. Het heeft ons op de meest fantastische plekken gebracht, maar ook op smalle en onverharde wegen vol kuilen waar we bij de eerstvolgende mogelijkheid weer omgekeerd zijn. Deze app is wel weer heel handig als je onderweg een tussenstop wilt maken in een stad en een geschikte parkeerplaats zoekt.

Beide apps geven je per locatie informatie over de faciliteiten en de ervaringen van andere camperaars, vaak met foto’s. Ook kun je handig de route plannen door te koppelen met Google Maps.